Woning G 137

Uitbreiding 2009

Uitbreiding van een vrijstaande bungalow-woning uit de jaren zeventig. Het huis was te klein geworden voor het gezin met drie kinderen en werd daarop bijna verdubbelt in oppervlakte. De dakhelling van 18° laat geen nuttig gebruik toe van de zolder, daarom is gekozen om op het gelijkvloers uit te breiden met maximaal behoud van de bestaande woning. Dit ook in grote mate vanuit budgettaire overwegingen.

Doordat de aanbouw vormelijk identiek is aan het bestaande huis lijkt de woning als het ware uitgerekt en blijft ze er als een geheel uitzien. Het uitkragende dak wordt sterk geaccentueerd waardoor het als een zelfstandig zwevend element beschutting biedt. Het gevoel echt onder een dak te wonen wordt nog versterkt door in de keuken/eetplaats en de ouderslaapkamer het dak tot in de nok zichtbaar te maken Vooraan wordt de inham in de gevel niet doorgetrokken in het dak, waardoor de nu overdekte inkomzone veel sterker en uitnodigend overkomt. Binnenin zijn dagzone en nachtzone van elkaar gescheiden door de natte cellen.
De nieuwe keuken met eetplaats heeft een plafond tot in de nok. Hierdoor wordt het zicht op de tuin vanuit de leefruimte vergroot en valt het daglicht diep in de woning, wat een aangename meerwaarde betekent voor de ruimte.

Zowel de uitbreiding als de bestaande spouwmuren en vloeren zijn met het oog op energiezuinigheid goed geïsoleerd en voorzien van een mechanische ventilatie (type D).
info - energiebewust
1 2 3 O O O
site by d'zign.be